Babaváró, újszülött, gyermek és családi fotózásról

Babaváró fotózás:

Ez az egyik kedvenc témám, amit fotózhatok. Igyekszem a kismama karakterét megőrizni, éppen ezért fotózás előtt szívesen találkozom egy személyes megbeszélésre, egyeztetésre. Ezt az állapotot (is) több irányból lehet megörökíteni, és a legérdekesebb, hogy milyen az Édesanya egyénisége, hiszen a képanyag is ehhez fog igazodni.

A fotózás helyszínei lehetnek:

 • műtermemben (előnye: professzionális vakukat és lámpákat használok, illetve a stúdió adottsága, hogy a természetes fénnyel is tudok világítani, további előnye, hogy minden kellék a rendelkezésemre áll)
 • az ügyfél saját lakásán (kérésre házhoz megyek. az árlista megjegyzés rovatában van a kiszállási díj, leginkább újszülött és babafotózásnál megyek házhoz, de fontos, hogy a lakásnak milyenek a fény viszonyai, mivel a babákat természetes fénynél igyekszem fotózni)
 • külső helyszíneken (kertben, természetben) ebben az esetben, viszont a fények rendkívül meghatározzák a fotózási időpontokat, ezért ez külön egyeztetést, megbeszélést igényel

Mit érdemes hozni a fotózáshoz:

 • 2-4 db ruha, amikben a kismama jól érzi magát (javaslom, hogy ne legyen fekete és nagy mintás ruha, azok ugyanis kisebbnek mutatják a pocakot)
 • a baba kis cipője, cumija, vagy valami, ami apró tárgy és már neki vették
 • kedvenc kiegészítők (kitűző, sál, menyasszonyi fátyol, csipke anyagok, …  stb.)
 • ha az Édesanyádról készült anno pocakos fotó, érdemes elhozni azt is
 • ételt és italt, mert előfordul, hogy fotózás közben szól a “kis Főnök, hogy éhes/szomjas”
 • testszínű melltartó és bugyi, ha nincs, akkor fehér szín legyen ott, és a saját ruhákhoz illő fehérnemű
 • ha ruhát hoz a kismama, legyen hozzá megfelelő cipő is
 • abban a ruhában érkezzen a kismama, amiben már tudom kezdeni a fotózást
 • legyünk külön figyelemmel arra, hogy zokni, harisnya, melltartó stb. ne vágja meg a bokát, lábszárat, vállakat, tehát úgy öltözzünk fel, hogy amikor megérkezik a fotózásra Kismama, ne legyen nyoma a ruhának a testen

 

Újszülött fotózás:

A munkám legmeghatóbb része, amikor apró emberkéket örökíthetek meg, egyszerűen lenyűgöznek az apró kezek, lábak, orrocskák…

Mindig meghatódom, amikor a szülők rám bízzák egy új élet első fotográfiáinak elkészítését.

A szülők legelső kérdése, hogy mennyi ideig tart a fotózás. Erre mindig az a válaszom, hogy kérdezzék meg a BABÁT. Minden attól függ, hogy a BABÁNK mennyire könnyen alszik el, és milyen mélyen fog aludni …, tehát ez egy mesés türelemjáték

Az újszülött fotózást 5-10 naposan szerencsés elkészíteni, amíg a picik mélyen alszanak napközben is. (Kora szülött babáknál ez kitolódhat.)

 

Gyermek fotózás:

Az újszülött kortól (max. 1 hónap) már baba-gyermek fotózásról beszélhetünk, itt már a kicsik egyre figyelmesebbek, mozgékonyabbak, és minden érdekes a számukra.

A gyermek fotózás várható időtartalma ~ 1,5-2,5 óra, mindig a gyermek hozzáállásától függően, de igyekszem gyorsan dolgozni, hogy a kisgyermek ne fáradjon el, de a legfontosabb szempont az, hogy a baba/gyermek érezze jól magát az adott helyzetben.

Mielőtt elindulnak hozzám a műterembe, azt szoktam javasolni, hogy már napokkal előtte fel kell kelteni az érdeklődését a kicsiknek Mónika néni iránt, pl. lehet a „Kismanómról” beszélni és arról, hogy én egy fotós néni vagyok, akinek saját napocskái vannak, akik akkor világítanak, ha a gyerekek mosolyognak stb.

Mit érdemes hozni a műtermi vagy a külső fotózáshoz:

 1. kedvenc játékokat
 2. pellus táska (ha még használjátok)
 3. ital és étel a kicsinek
 4. váltócipő, mert az utcai vagy nem fotogén, vagy erős időben sáros a talpa
 5. 3-5 ruhánál nem kell több, mert a babák/gyerekek ritkán viselik jól a sok átöltöztetést
 6. mivel idegen a helyszín saját kedvenc zenét (pendrivon is) is lehet hozni
 7. a gyerek ruháihoz mindig legyen cipő vagy zokni is odatéve

A műteremben „lakik egy kismanó”, aki a mosolygós és jó gyerekeknek ( 2-6 éves korig ) ajándékot hoz, ezért kérem a szülőket, hogy súgjanak a „Kismanónak”, hogy éppen miért rajong a kisemberke. (pl. Verdás időszakját éli a gyerek, vagy kiskutya mánia van vagy Hercegnős korszakban van a kislány, vagy imádja a lufikat, vagy a buborék fújó  vagy Bogyó és Babóca  az imádott mesefigura stb.)

 

Családi fotózás:

Ez a téma mindig új kihívásokat jelent számomra, hiszen több embert (emberkét) kell egy pillanatban előnyösen megörökíteni, ami korántsem olyan egyszerű feladat. Nagy szakmai rutint követelő munkafolyamat, minden családtagot a számára előnyösen kell beállítani és egy közös kompozícióvá kell összeállítani a családot.

A családi fotózás forgatókönyvét, a gyermekek kora igen befolyásolja, ha kicsit a gyerekek, akkor nehezebb a dolgom, mert gyorsan kell az elején a közös fotókat elkészítenem és a gyerekekről közben portrékat is kell készítenem, ebben az esetben a szülőkről a legvégén készül portré.

A családi fotózásnál igyekszem kihasználni, hogy együtt a család és nem Anya vagy Apa fotóz így ők is rajta vannak a fotókon.

Általánossá váló igény, hogy az Édesapa csak a fotózás elején van jelen, mert utána menni kell neki dolgozni, tehát így is megszervezhető a családi fotózás, itt is a gyermekek korától függ a fotózási idő, de kb. 1-1,5 órával számolni kell amíg Apára szükség van.

Amire érdemes figyelni családi fotózásnál:

 1. a ruházat színe legyen harmonikus (pl. ne legyen kockás ing és csíkos ing vegyesen, vagy ne legyen erős mintás a ruházat mindenkinél…)
 2. egyedi ruha megoldások alkalmazása (pl. mindenki mezítláb van, mindenkin farmer, felül azonos színű póló van, ez amolyan skandináv stílusú képekhez nagyon jó)
 3. elegáns ruhás családi fotózásnál figyeljünk a hozzá illő cipőkre (Apánál is!)

 

Fotókönyv:

A fotókönyvek remek összefoglalói lehetnek egy adott képsorozatnak, vagy egy év alatt készített 3-4 képsorozatnak.

A fotókönyv méretei : 8cm*8cm ( kettesével rendelhető méret), 20cm*20cm , 20cm*27cm, 27cm*27cm.

Vissza a tetejére Ajánlatot kérek Megosztom Facebookon